Vanliga frågor
Helsingfors Infrastrukturprogrammet
Helsingfors Infrastrukturprogrammet är en helhet som består av tre projekt och två alliansgrupper, inom vilka man planerar och bygger infrastrukturinvesteringar som stöder Helsingfors tillväxt, stadsmiljö och trafikens utveckling fram till början av 2030-talet.
Läs mer: Information om Helsingfors Infrastrukturprogrammet
Tidigare alliansprojekt, såsom Spårjokern, Kronbroarna och projektet Fiskehamnen–Böle, har kretsat kring ett enda spårvägsprojekt, medan programmet består av flera projekt som befinner sig i olika skeden av planering, beslutsfattande och byggande.
Helsingfors investerar i tillväxt samt utveckling av stadsmiljön och transportsystemet. Syftet med programmet är att möjliggöra en kostnadseffektiv och koordinerad genomföring av flera samtidiga projekt med samma resurser. Programmets mål är bland annat att skapa synergi, bättre hantera effekterna av samtidiga genomföranden och utveckla både stadens och den bredare infrastrukturbranschens kompetens i genomförandet av krävande stadsinfrastrukturprojekt.
Beställarparterna i Helsingfors Infrastrukturprogrammet är Huvudstadsregionens Stadstrafik Ab, Helsingfors stad och Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster. Tjänsteleverantörsparterna är Destia, NRC, Sitowise, Sweco, WSP och YIT.
Nej, det är de inte. Projekten som ingår i programmet befinner sig i olika faser. Genomförandet av Västra spårvägar-projektet godkändes år 2021, och programmet förbereder de planer som krävs för genomförandebeslutet för spårvägarna i Vik-Malm och Västra hamnen. Dessutom fattas separata beslut om andra investeringar, såsom cykelbanor och grundrenoveringar, enligt lämpliga beslutsprocesser.
Läs mer:
– Västa Helsingfors spårväg
– Västra hamnens snabbspårväg
– Vik–Malm snabbspårväg
De olika faserna av projekten inkluderar en omfattande interaktions- och deltagandeprocess. Programmets princip är en öppen dialog med stadsbor och olika intressenter i alla faser. Information om projektens framsteg och interaktionsmöjligheter ges via programmets och projektens (Västra Helsingfors spårväg, Västra hamnens snabbspårväg och Vik–Malm snabbspårväg) egna kommunikationskanaler.
Västra Helsingfors spårväg
Dess ryggrad är den nya snabbspårvägslinje 14:s nya spåravsnitt från Munksnäs via Hoplaksvägen och Vichtisvägen till Gamlas samt de nya spåravsnitten i innerstadens spårvägsnät på Topeliusgatan och Fredriksgatan. Dessutom ingår gatubyggande, grundrenoveringar och stadsutvecklings samt investeringar i utveckling av olika trafikformer inom projektområdet. Den genomförbara omfattningen preciseras under projektets utvecklingsfas.
Den nya spårförbindelsen höjer kollektivtrafikens servicenivå i många områden och främjar stadsutveckling baserad på spårtrafik i enlighet med Helsingfors generalplan och stadsstrategi. Spårvägen erbjuder en smidig, bekväm, pålitlig och tillgänglig kollektivtrafikförbindelse som möjliggör en livsstil oberoende av bil för allt fler nuvarande och nya invånare.
Ändringarna i stadens spårvägslinjenät är kopplade till snabbspårvägsprojekten Västra Helsingfors spårväg och Kronbroarna-förbindelsens centrum–Busholmen-avsnitt. Med projekten ökar spårvägstrafikens turutbud kraftigt på huvudinfartsvägarna.
En av de centrala frågorna som ökad spårvägstrafik väcker är spårnätets överbelastning. Stadens spårvägslinjenät måste därför samordnas med de planerade spårprojekten och deras ökade turutbud.
Vid utformningen av linjenätet söker man en balans mellan tillräckligt utbud för efterfrågan och spårkapacitet som tillåter fungerande och smidig trafik. Under trycket av begränsningar strävar man efter ett linjenät som bäst möjligt betjänar olika trafikbehov.
Preliminära planer har gjorts för de nya rutterna för spårvägslinjerna. Beslut om ändringar fattas senare, och HRT kommer att informera om dem i sina egna kanaler.
När Västra Helsingfors spårväg är färdiga startar snabbspårvägslinje 14, som går från centrum längs Mannerheimvägen och vidare genom Mejlans, Munksnäs, Haga och Lassas till Gamlas.
HRT har ännu inte planerat förändringar i busslinjenätet för situationen när Västra spårvägar börjar trafikera. Planeringen är avsedd att starta under de kommande åren. HRT kommer att informera om busslinjenätets planeringsprojekt och möjligheter att delta i utvecklingen av linjenätet brett, till exempel i sina egna kanaler.
Stadsfullmäktige godkände generalplanen för Västra Helsingfors spårväg och beslutade om projektets genomförande i januari 2021. I januari 2024 godkände stadsmiljönämnden genomförandeplanen som styr genomförandet. För vissa av spårvägsrutternas gator har nya detaljplaner utarbetats, som innehåller trafikplaner. Dessa planer tillsammans utgör grunden för projektets genomförandeplanering.
Under projektet utarbetas en gatoplan och tekniska planer som krävs för byggandet för varje gatusektion. Gatoplanen presenterar bland annat gatuindelning, trafiklösningar, vegetation och ytmaterial.
Planeringens tidpunkt är knuten till projektets genomförandetidtabell. I planeringen arrangeras mångsidig interaktion i form av invånarmöten, workshops, terrängvandringar och inspektioner samt enkäter.
Alla evenemang, material som presenteras där och frågor med svar publiceras på Infraohjelmas webbplats: Tilaisuudet
Fasindelningen och tidtabellen för byggandet utarbetas under projektets utvecklingsfas under år 2025. Byggandet på de första avsnitten börjar under år 2026.
Preliminära startpunkter är Vichtisvägen, Haga cirkulationsplats, Åboledens anslutning, Munksnäs allén, Tölö torg och Linnankoskigatan.
Deltagande och feedback
Du kan delta i projekten genom att ge feedback, delta i offentliga möten och följa projektens framsteg på vår webbplats och sociala medier (LinkedIn: Infraohjelma Helsinki, Facebook: Länsiratikat och Instagram: lansiratikat).
Feedbackkanaler och sociala mediekonton för Västra hamnens snabbspårvägen och snabbspårvägen Vik–Malm öppnas när projekten bekräftas.
Du kan ge feedback (Västra Helsingfors spårväg) via vårt feedbackformulär: Palautesovellus