Usein kysytyt kysymykset (UKK)
Infraohjelma Helsinki
Infraohjelma Helsinki on kolmen projektin ja kahden allianssiryhmittymän ympärille muodostuva kokonaisuus, jonka puitteissa suunnitellaan ja rakennetaan Helsingin kasvua, kaupunkiympäristöä ja liikenteen kehitystä palvelevia infrainvestointeja 2030-luvun alkupuolelle.
Lue lisää: Tietoa Infraohjelma Helsingistä – Infraohjelma Helsinki.
Aikaisemmat allianssihankkeet, kuten Raide-Jokeri, Kruunusillat ja Kalasatamasta Pasilaan-hanke ovat muodostuneet yhden raidehankkeen ympärille, kun taas ohjelma koostuu useista projekteista, jotka ovat eri vaiheissa suunnittelussa, päätöksenteossa ja rakentamisessa.
Helsinki investoi kasvuun sekä kaupunkiympäristön ja liikennejärjestelmän kehittämiseen. Ohjelman tarkoituksena on palvella tätä mahdollistamalla useiden samanaikaisten projektien kustannustehokas ja koordinoitu toteutus samoilla resursseilla. Ohjelman tavoitteina on muun muassa tuottaa synergiaa, hallita samanaikaisten toteutusten vaikutuksia aiempaa paremmin ja kehittää sekä kaupungin että laajemmin infra-alan osaamista vaativien kaupunki-infrahankkeiden toteutuksessa.
Infraohjelma Helsingin tilaajaosapuolet ovat Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy, Helsingin kaupunki ja HSY. Palveluntuottajaosapuolet ovat Destia, NRC, Sitowise, Sweco, WSP ja YIT.
Ei ole. Ohjelmaan sisältyvät projektit etenevät eri vaiheissa. Länsiratikat-projektin toteuttaminen on hyväksytty vuonna 2021, ja ohjelmassa valmistellaan Viikin-Malmin ja Länsisataman raitioteiden toteutuspäätöksen edellyttämät suunnitelmat. Lisäksi muista toteutettavista investoinneista, kuten pyöräilyn baanayhteyksistä ja peruskorjauksista, tehdään omat päätöksensä asianmukaisten päätöksentekomenettelyiden mukaisesti.
Lue lisää:
– Länsiratikat
– Länsisataman pikaraitiotie
– Viikin–Malmin pikaraitiotie
Projektien eri vaiheisiin sisältyy laaja vuorovaikutus- ja osallistamisprosessi. Ohjelman periaatteena on avoin vuoropuhelu kaupunkilaisten ja eri sidosryhmien kanssa kaikissa vaiheissa. Projektien etenemisestä ja vuorovaikutusmahdollisuuksista tiedotetaan ohjelman ja projektien (Länsiratikat, Länsisataman pikaraitiotie ja Viikin–Malmin pikaraitiotie) omissa viestintäkanavissa.
Länsiratikat
Länsiratikat tunnettiin aiemmissa suunnitteluvaiheissa nimellä Länsi-Helsingin raitiotiet. Sen runkona on uuden pikaraitiolinja 14:n uusi rataosuus Munkkiniemestä Huopalahdentien ja Vihdintien kautta Kannelmäkeen sekä kantakaupungin raitioverkon uudet rataosuudet Topeliuksenkadulla ja Fredrikinkadulla. Lisäksi projektiin sisältyy katurakentamista, peruskorjauksia ja kaupunkikehityksen sekä eri liikennemuotojen kehittämisinvestointeja projektialueella. Toteutettava laajuus tarkentuu projektin kehitysvaiheen aikana.
Uusi raideyhteys nostaa joukkoliikenteen palvelutasoa monilla alueilla ja edistää raideliikenteeseen perustuvaa kaupunkikehitystä Helsingin yleiskaavan ja kaupunkistrategian mukaisesti. Raitiotie tarjoaa sujuvan, mukavan, luotettavan ja esteettömän joukkoliikenteen runkoyhteyden, joka mahdollistaa autoilusta riippumattoman elämäntavan entistä useammalla nykyiselle ja uudelle asukkaalle.
Muutokset kaupunkiraitiolinjastoon kytkeytyvät pikaraitiotiehankkeista Länsiratikoiden ja Kruunusillat-yhteyden keskusta–Jätkäsaari-osuuden käyttöönoton ympärille. Hankkeiden myötä raitioliikenteen vuorotarjonta lisääntyy pääsisääntuloväylien rataosuuksilla voimakkaasti.
Lisääntyvän raitioliikennetarjonnan nostamia keskeisiä kysymyksiä on rataverkon ruuhkautuminen. Kaupunkiraitioliikenteen linjastoon on näin ollen pakko yhteensovittaa suunnitellut ratahankkeet sekä niiden synnyttämät tarjonnanlisäykset.
Linjaston muodostamisessa etsitään tasapainoa kysynnän kannalta riittävän tarjonnan sekä toimivan ja sujuvan liikenteen sallivan ratakapasiteetin välillä. Reunaehtojen paineessa pyritään mahdollisimman hyvin eri liikkumistarpeita palvelevaan linjastokokonaisuuteen.
Raitiolinjojen uusista reiteistä on tehty alustavia suunnitelmia. Päätökset muutoksista tehdään myöhemmin, ja HSL viestii niistä omissa kanavissaan.
Länsiratikoiden valmistuttua aloittaa pikaraitiolinja 14, joka kulkee keskustasta Mannerheimintietä pitkin ja edelleen Meilahden, Munkkiniemen, Haagan ja Lassilan kautta Kannelmäkeen.
HSL ei ole vielä suunnitellut bussilinjaston muutoksia tilanteeseen, jossa Länsiratikoiden liikennöinti on käynnistynyt. Suunnittelu on tarkoitus käynnistää lähivuosien aikana. HSL tulee viestimään bussilinjaston suunnitteluprojektista sekä mahdollisuuksista osallistua linjaston kehittämiseen laajasti esimerkiksi omissa kanavissaan.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman ja päättänyt projektin toteutuksesta tammikuussa 2021. Tammikuussa 2024 kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi toteutusta ohjeistavan hankesuunnitelman. Osalle raitiotiereittien kaduista on laadittu uusia asemakaavoja, jotka sisältävät liikennesuunnitelmia. Nämä suunnitelmat yhdessä muodostavat lähtökohdat projektin toteutuksen suunnittelulle.
Projektin aikana laaditaan kullekin katuosuudelle katusuunnitelma ja rakentamisen edellyttämät tekniset suunnitelmat. Katusuunnitelmassa esitetään muun muassa katujen tilanjako, liikenteelliset ratkaisut, kasvillisuus ja pintamateriaalit.
Suunnittelun ajankohta on sidottu projektin toteutusaikatauluun. Suunnittelussa järjestetään monipuolista vuorovaikutusta asukastilaisuuksien, työpajojen, maastokävelyiden ja –katselmusten sekä kyselyiden muodossa.
Kaikki tilaisuudet, niissä esitetty materiaali ja kysymykset vastauksineen julkaistaan Infraohjelman verkkosivuilla: Tilaisuudet – Infraohjelma Helsinki.
Rakentamisen vaiheistus ja aikataulu laaditaan projektin kehitysvaiheessa vuoden 2025 aikana. Rakentaminen ensimmäisillä osuuksilla alkaa vuoden 2026 aikana.
Alustavat aloituskohteet ovat Vihdintie, Haagan liikenneympyrä, Turunväylän liittymä, Munkkiniemen puistotie, Töölöntori sekä Linnakoskenkatu.
Osallistuminen ja palaute
Voit osallistua hankkeisiin antamalla palautetta, osallistumalla yleisötilaisuuksiin ja seuraamalla hankkeiden etenemistä verkkosivuillamme sekä sosiaalisessa mediassa (LinkedIn: Infraohjelma Helsinki, Facebook: Länsiratikat ja Instagram: lansiratikat).
Länsisataman pikaraitiotien ja Viikin–Malmin pikaraitiotien palautekanavat ja sosiaalisen median tilit avataan, kun projektien toteutuminen on vahvistettu.
Palautetta (Länsiratikat) voit antaa palautelomakkeemme kautta: Palautesovellus.