Infraohjelma Helsinki vastaa kaupungin kasvuun
Infraohjelma Helsinki on Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimialan (KYMP) sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY) toteuttama yhteishanke, jonka tavoitteena on toteuttaa kolme raitiotiehanketta sekä muuta kaupunki-infrastruktuuria Helsingin alueelle. Infraohjelma toteutetaan vaiheittain vuosien 2024-2033 välillä.

Ohjelman projektit ovat Länsiratikat (pikaraitiotie Munkkiniemestä Kantelettarentielle sekä uudet raitiotien rataosuudet Fredrikinkadulle ja Topeliuksenkadulle), Länsisataman pikaraitiotie ja Viikin-Malmin pikaraitiotie. Ohjelman projektien tavoitteena on raideliikenteen verkoston laajentaminen ja kestävän kaupunkikehityksen edellytysten luominen. Länsiratikat-projektilla on olemassa Helsingin kaupunginvaltuuston toteutuspäätös ja sille on myönnetty MAL-sopimuksen mukainen valtionapu. Länsisataman pikaraitiotien ja Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelmista on tarkoitus päättää kevään 2025 aikana.
Ohjelma tuo synergiaetuja kaupunkikehityshankkeiden läpivientiin mahdollistaen muun muassa samanaikaisten projektien toteutusten synkronoinnin, osaamisen kohdentamisen eri projektitoteutuksille niiden tarpeiden mukaisesti ja jatkuvan arvontuottokyvyn (kustannustehokkuuden, laadun ja tavoitteiden täyttymisen) kehittymisen. Ohjelman ensimmäisessä osassa suunnitellaan ja toteutetaan Länsiratikat sekä laaditaan LäPi ja ViiMa -projektien hankesuunnitelmat. Ohjelman toisessa osassa suunnitellaan ja toteutetaan Länsisataman pikaraitiotie ja Viikin-Malmin pikaraitiotie, mikäli tilaaja päättää käynnistää projektit. Hankesuunnittelussa määritellään projektien toteutusbudjetit.
Infraohjelma Helsinki vastaa kasvavan kaupungin tarpeisiin hyödyntäen yhteistyön ja jatkuvan parantamisen mahdollisuuksia. Raitiotieprojektit eivät ole koskaan pelkkiä raitiotieprojekteja, vaan samalla luodaan muutakin kaupunki-infrastruktuuria. Suunnitteilla on useita projekteja samassa aikaikkunassa ja lisäksi huomioon on otettava kilpailutilanne markkinoilla: myös Tampereella, Vantaalla ja Turussa rakennetaan raitiotietä samaan aikaan. Kun luodaan yhteistyötä kilpailun sijaan, pystytään ottamaan tehokkaammin huomioon projektien väliset monimutkaiset suhteet ja riippuvuudet, jotka johtavat projektien väliseen koordinoinnin tarpeeseen. Päättäväisyys kohti jatkuvaa parantamista ja oppimista aikaisempien projektien pohjalta ohjaa Infraohjelmaa kohti visiota maailman parhaasta ja vastuullisimmasta kaupunkikehityksestä.